Címlap > Technológiák >

Elektromos autók

Címkék: regeneratív fékezés, elektromos autó, akkumulátor, napkollektor, Tesla Roadster, villanymotor

Az elektromos autók már évek óta „köztünk vannak”, és úgy tűnik, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Ezeket az autókat villanymotor hajtja, amely az akkumulátorból, az autó energiatároló egységéből nyeri az energiát. Általában nikkel-fém hidrid vagy lítium-ion akkukról van szó, amelyeket áramforrásra csatlakoztatva tölthetünk fel – a legtöbb típusnál egy egész éjszaka szükséges a teljes töltöttségi állapot eléréséhez.


A jelenleg használatos elektromos autók többsége kétüléses, éppen ezért kicsi és könnyű jármű. Ezek a legideálisabbak a városi közlekedésre – a dugóban és a piros lámpánál vesztegelve nem eregetnek semmilyen káros kipufogógázt. Azért az elektromos autók esetében is számolni kell némi károsanyag-kibocsátással: gondoljunk csak a villamos energia előállításának különböző módjaira, például a széntüzelésű erőművekre.

 

Az elektromos autók működése
Az elektromos autókban újratölthető akkumulátorok tárolják az elektromos energiát, amelyek az elektromos hálózatra csatlakoztatva tölthetők. Működés közben a villanymotor mozgási energiává alakítja az akkumulátorból felvett elektromos energiát. Az akkumulátor lehetővé teszi, hogy fékezéskor visszapótlódjon az elhasznált energia egy része – ezt hívják regeneratív fékezésnek.
A kezdetekkor ólom-savas akkumulátorokat használtak, ezek akár 100 kilométeres táv megtételére elegendő energiát is képesek tárolni. Ez az akkumulátor-típus ugyan közelről sem tökéletes, de megbízható, ráadásul kiterjedt javítási hálózattal rendelkezik, mivel a hagyományos autókban is az ólom-savas akkuk a legelterjedtebbek.
A legújabb típusú elektromos autókban nikkel-fém hidrid és lítium-ion akkumulátorokat használnak. Bár ezek relatíve drágák, mégis a legtöbb autógyártó ezeket alkalmazza, ugyanis jobb a teljesítményük és hosszabb távokat képesek megtenni egyetlen töltéssel.
 

 

Milyen érzés elektromos autót vezetni?
Elektromos autót vezetni egészen más érzés, mint hagyományos autó volánja mögött ülni. A slusszkulcs elfordítása után, először a motorhang hiánya fog feltűnni. Az elektromos autókban – az automata váltós kocsikhoz hasonlóan – nincs kuplung.
A gázpedál nyomása során az elektromos autó szinte teljesen hangtalanul halad előre, ami azért egy kicsit nyugtalanító. Lassan mozgó autó esetén ez még veszélyes is lehet a gyalogosok szempontjából, hiszen ők a járdáról lelépés előtt gyakran csak hallás után tájékozódnak, hogy jön-e jármű.
Ahogy gyorsul az autó, egyre inkább hallható a halk motorhang, amit elnyom az autó mellett süvítő levegő és a kerekek zaja. Minél gyorsabban megyünk, annál jobban hallható az utóbbi kettő.
A legtöbb elektromos autó jól gyorsul (főleg alacsony sebességen), és nagyon jól teljesít városi viszonyok között. A maximális sebesség a városi elektromos autók esetében 65-80 km/h (ennek oka, hogy legtöbbjüket városi autónak tervezték). Azért közöttük is találhatunk nagy teljesítményű járműveket: például a Tesla Roadster akár 210 km/h sebességre is képes, és 4 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/h-ra.
Az elektromos autók második, városi autóként, kereskedelmi flotta tagjaként (ahol kis súlyú árukat szállítanak csak) és céges autóként válnak be leginkább. Ideális kis távolságra (95-100 kilométer) lévő úticélok megközelítésére és olyan helyeken, ahol csak a nulla vagy nagyon alacsony kibocsátású autók közlekedhetnek.

 

Elektromos autók tankolása
Az elektromos autók töltésének legelterjedtebb módja a lassú töltés, ami rendesen 6-8 órát vesz igénybe. A lassan töltő egység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. A gyors töltő berendezések nagyjából egy óra alatt teljesen feltöltik az akkumulátort.
Mivel az elektromos hálózat elég jól kiépített, ezért a többi zöld üzemanyaghoz képest viszonylag könnyű újratöltő pontokat kialakítani az ország bármely pontján. A lassú töltéshez csak egy egyszerű dugalj kell – no meg egy garázs, vagy legalábbis egy magánút, ahol leparkolható a jármű, amíg a feltöltés zajlik.
Az elektromos autók tölthetők napenergiával is: léteznek már töltőállomások, ahol a napkollektorok funkcionálnak áramforrásként. Nagy valószínűség szerint a nagyobb városközpontokban több töltőpontot építenek majd ki a következő évek során.
Egy amerikai üzletember azonban más oldalról közelítette meg az elektromos autók töltésének kérdését. Elképzelései szerint az akkumulátorokat minden autós bérelné a ’töltőállomás hálózattól’. Minden ilyen állomáson teljesen feltöltött akkumulátorok várják majd az autósokat, akik egy gyors akku csere után indulhatnak is tovább. Ez jelenleg még egy üzleti elképzelés.

 

Az elektromos autók környezeti hatásai
A kereskedelmi forgalomban kapható járművek közül egyedül az elektromos autók nem bocsátanak ki károsanyagot. Persze nem illik figyelmen kívül hagyni, hogy az elektromos áram – ami az elektromos autók üzemanyaga – előállítása során azért keletkezhet károsanyag, aminek mennyisége az előállítás módjától függ.
Összességében elmondható, hogy az elektromos autók jóval kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos társaik.
Ha az összehasonlításhoz a benzines autók kibocsátásait vesszük alapul, akkor a csökkenés 40%-os. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az elektromos autók energia-hatékonyabbak, mint a hagyományos társaik. Álló helyzetben, járó motorral egyáltalán nem fogyasztanak üzemanyagot a start-stop technológiának köszönhetően, ráadásul alacsony sebességnél is alig fogyasztanak áramot. Mindezeken felül a regeneratív fékezés további 20%-kal javítja az üzemanyag-hatékonyságot (használati módtól függően).

A károsanyag-csökkenés annak is köszönhető, hogy az erőműben nagy tételben sokkal hatékonyabban tudják előállítani az energiát, mint egy autó saját ’erőművében’.
A kibocsátás még kisebb lehet, ha a villamos erőműben tisztább előállítási módokat alkalmaznak. Ha pedig megújuló erőforrásból származó áramot használunk az autónk töltéséhez, akkor a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyisége nullára csökken – tehát tényleg zéró emissziós autóval közlekedhetünk.

 

Az elektromos autó ára és fenntartási költségei
Az elektromos autó vételára akár 80%-kal magasabb is lehet, mint a hagyományos tüzelőanyaggal működő, benzin- vagy dízelmotoros megfelelője. Ráadásul 3-5 évente számítanunk kell az akkumulátor cseréjére (az élettartam az akku típusától függ).
Az értékcsökkenés jóval nagyobb az elektromos autók esetében, mint a hagyományos tüzelőanyaggal működő járműveknél, de még a zöld autókhoz hasonlítva is magasabb – ugyanis nincs túl élénk érdeklődés az elektromos autók piacán.
Az elektromos autók esetében a fenntartási költségek jelentősen csökkennek. Kilométerenként kevesebb mint 5 forintból közlekedhetünk, ugyanis alacsony a villamos energia ára, és a villanymotorok is nagyon energiahatékonyak.

 

 


 

+ Még több elektromos autó:

    > Mérlegen az elektromos autók

    > Ellentétek vonzásában - Seat IBE koncepció

    > Az elektromos autók beillesztése a villamosenergia-rendszerbe

    > Felavatták az első magyar elektromos töltőállomást

    > Francia kisautó elektromos hajtással – Peugeot iOn

    > Elektromos autó magyar fejlesztőktől

    > Elektromos jövőképek a Volkswagen és a Ford tervezőasztalain

    > Bemutatták a Kia Venga EV koncepció autót

    > Opel világpremier a Genfi Autószalonon

    > Amerikában indul hódító útjára a Chevrolet Volt

Oszd meg!
Szólj hozzá a cikkhez!

Összesen 3 hozzászólás

1 | PontAz
2013-05-04 18:07

Megoldható elektromosan is a fűtés,lásd halyszárító vagy hősugárzó,ezekbe se öntesz benzint még is megy csak épp nem a legtakarékosabb :) Egy elektromos autónál ez meg nagy hátrány mert azért akár -100km is elveszhett az aksikból ami nagy szó,ezért jobb csak tényleg akkor bekapcsolni ha nagyon hideg van és csak rövid ideig,tehát ameddig nem lesz langyos idő a kocsiban
2 | pollipop
2010-08-06 13:30

"A lassan töltő egység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését." Minden töltőben (lassúban és gyorsban egyaránt) van egyenirányító, mivel a hálózatból 1 vagy 3 fázisú váltóáramhoz jutunk. Az egyenirányító nem oldja meg az akkumulátor töltését. A töltő nem egy szimpla egyenirányító, de az is van benne - meg még jópár dolog, mint mondjuk a transzformátor, ha egy egyszerűbb darabról beszélünk, meg egy többnyire bonyolult töltésszabályzó is. Dtihi: A fűtés igenis megoldható hagyományos tüzelőanyag nélkül, csak a jelenlegi technikából adódó kis hatótáv miatt elég nagy érvágás pont a hatótávolságon mondjuk egy -10 fokos autót elektromosan felfűteni. Amúgy jó kis összefoglaló. :)
3 | Dtihi
2010-07-20 19:18

A lanyha érdeklődés az elektromos autók iránt egyik nyomós oka, hogy rendkívül drága lesz. Szerintem egy kifejlesztett e-jármű sorozatgyártása sokkal olcsóbb kell hogy legyen, mint egy robbanómotorosnak a sokkal egyszerűbb szerkezetek miatt.Ha nem lesz rendkívűl olcsó az üzemeltetése akkor nincs is jövője. A világ kormányai pedig nem fognak lemondani a kőolaj alapú üzemanyagok adótartalmáról!!! Egyebként 0 káros anyag kibocsátás sosem lesz hiszen a fűtés nem oldható meg hagyományos tüzelőanyag nélkül.