Címlap > Technológiák >

Elektromos autók

Címkék: regeneratív fékezés, elektromos autó, akkumulátor, napkollektor, Tesla Roadster, villanymotor

Az elektromos autók már évek óta „köztünk vannak”, és úgy tűnik, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Ezeket az autókat villanymotor hajtja, amely az akkumulátorból, az autó energiatároló egységéből nyeri az energiát. Általában nikkel-fém hidrid vagy lítium-ion akkukról van szó, amelyeket áramforrásra csatlakoztatva tölthetünk fel – a legtöbb típusnál egy egész éjszaka szükséges a teljes töltöttségi állapot eléréséhez.


A jelenleg használatos elektromos autók többsége kétüléses, éppen ezért kicsi és könnyű jármű. Ezek a legideálisabbak a városi közlekedésre – a dugóban és a piros lámpánál vesztegelve nem eregetnek semmilyen káros kipufogógázt. Azért az elektromos autók esetében is számolni kell némi károsanyag-kibocsátással: gondoljunk csak a villamos energia előállításának különböző módjaira, például a széntüzelésű erőművekre.

 

Az elektromos autók működése
Az elektromos autókban újratölthető akkumulátorok tárolják az elektromos energiát, amelyek az elektromos hálózatra csatlakoztatva tölthetők. Működés közben a villanymotor mozgási energiává alakítja az akkumulátorból felvett elektromos energiát. Az akkumulátor lehetővé teszi, hogy fékezéskor visszapótlódjon az elhasznált energia egy része – ezt hívják regeneratív fékezésnek.
A kezdetekkor ólom-savas akkumulátorokat használtak, ezek akár 100 kilométeres táv megtételére elegendő energiát is képesek tárolni. Ez az akkumulátor-típus ugyan közelről sem tökéletes, de megbízható, ráadásul kiterjedt javítási hálózattal rendelkezik, mivel a hagyományos autókban is az ólom-savas akkuk a legelterjedtebbek.
A legújabb típusú elektromos autókban nikkel-fém hidrid és lítium-ion akkumulátorokat használnak. Bár ezek relatíve drágák, mégis a legtöbb autógyártó ezeket alkalmazza, ugyanis jobb a teljesítményük és hosszabb távokat képesek megtenni egyetlen töltéssel.
 

 

Milyen érzés elektromos autót vezetni?
Elektromos autót vezetni egészen más érzés, mint hagyományos autó volánja mögött ülni. A slusszkulcs elfordítása után, először a motorhang hiánya fog feltűnni. Az elektromos autókban – az automata váltós kocsikhoz hasonlóan – nincs kuplung.
A gázpedál nyomása során az elektromos autó szinte teljesen hangtalanul halad előre, ami azért egy kicsit nyugtalanító. Lassan mozgó autó esetén ez még veszélyes is lehet a gyalogosok szempontjából, hiszen ők a járdáról lelépés előtt gyakran csak hallás után tájékozódnak, hogy jön-e jármű.
Ahogy gyorsul az autó, egyre inkább hallható a halk motorhang, amit elnyom az autó mellett süvítő levegő és a kerekek zaja. Minél gyorsabban megyünk, annál jobban hallható az utóbbi kettő.
A legtöbb elektromos autó jól gyorsul (főleg alacsony sebességen), és nagyon jól teljesít városi viszonyok között. A maximális sebesség a városi elektromos autók esetében 65-80 km/h (ennek oka, hogy legtöbbjüket városi autónak tervezték). Azért közöttük is találhatunk nagy teljesítményű járműveket: például a Tesla Roadster akár 210 km/h sebességre is képes, és 4 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/h-ra.
Az elektromos autók második, városi autóként, kereskedelmi flotta tagjaként (ahol kis súlyú árukat szállítanak csak) és céges autóként válnak be leginkább. Ideális kis távolságra (95-100 kilométer) lévő úticélok megközelítésére és olyan helyeken, ahol csak a nulla vagy nagyon alacsony kibocsátású autók közlekedhetnek.

 

Elektromos autók tankolása
Az elektromos autók töltésének legelterjedtebb módja a lassú töltés, ami rendesen 6-8 órát vesz igénybe. A lassan töltő egység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését. A gyors töltő berendezések nagyjából egy óra alatt teljesen feltöltik az akkumulátort.
Mivel az elektromos hálózat elég jól kiépített, ezért a többi zöld üzemanyaghoz képest viszonylag könnyű újratöltő pontokat kialakítani az ország bármely pontján. A lassú töltéshez csak egy egyszerű dugalj kell – no meg egy garázs, vagy legalábbis egy magánút, ahol leparkolható a jármű, amíg a feltöltés zajlik.
Az elektromos autók tölthetők napenergiával is: léteznek már töltőállomások, ahol a napkollektorok funkcionálnak áramforrásként. Nagy valószínűség szerint a nagyobb városközpontokban több töltőpontot építenek majd ki a következő évek során.
Egy amerikai üzletember azonban más oldalról közelítette meg az elektromos autók töltésének kérdését. Elképzelései szerint az akkumulátorokat minden autós bérelné a ’töltőállomás hálózattól’. Minden ilyen állomáson teljesen feltöltött akkumulátorok várják majd az autósokat, akik egy gyors akku csere után indulhatnak is tovább. Ez jelenleg még egy üzleti elképzelés.

 

Az elektromos autók környezeti hatásai
A kereskedelmi forgalomban kapható járművek közül egyedül az elektromos autók nem bocsátanak ki károsanyagot. Persze nem illik figyelmen kívül hagyni, hogy az elektromos áram – ami az elektromos autók üzemanyaga – előállítása során azért keletkezhet károsanyag, aminek mennyisége az előállítás módjától függ.
Összességében elmondható, hogy az elektromos autók jóval kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a hagyományos társaik.
Ha az összehasonlításhoz a benzines autók kibocsátásait vesszük alapul, akkor a csökkenés 40%-os. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az elektromos autók energia-hatékonyabbak, mint a hagyományos társaik. Álló helyzetben, járó motorral egyáltalán nem fogyasztanak üzemanyagot a start-stop technológiának köszönhetően, ráadásul alacsony sebességnél is alig fogyasztanak áramot. Mindezeken felül a regeneratív fékezés további 20%-kal javítja az üzemanyag-hatékonyságot (használati módtól függően).

A károsanyag-csökkenés annak is köszönhető, hogy az erőműben nagy tételben sokkal hatékonyabban tudják előállítani az energiát, mint egy autó saját ’erőművében’.
A kibocsátás még kisebb lehet, ha a villamos erőműben tisztább előállítási módokat alkalmaznak. Ha pedig megújuló erőforrásból származó áramot használunk az autónk töltéséhez, akkor a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyisége nullára csökken – tehát tényleg zéró emissziós autóval közlekedhetünk.

 

Az elektromos autó ára és fenntartási költségei
Az elektromos autó vételára akár 80%-kal magasabb is lehet, mint a hagyományos tüzelőanyaggal működő, benzin- vagy dízelmotoros megfelelője. Ráadásul 3-5 évente számítanunk kell az akkumulátor cseréjére (az élettartam az akku típusától függ).
Az értékcsökkenés jóval nagyobb az elektromos autók esetében, mint a hagyományos tüzelőanyaggal működő járműveknél, de még a zöld autókhoz hasonlítva is magasabb – ugyanis nincs túl élénk érdeklődés az elektromos autók piacán.
Az elektromos autók esetében a fenntartási költségek jelentősen csökkennek. Kilométerenként kevesebb mint 5 forintból közlekedhetünk, ugyanis alacsony a villamos energia ára, és a villanymotorok is nagyon energiahatékonyak.

 

 


 

+ Még több elektromos autó:

    > Mérlegen az elektromos autók

    > Ellentétek vonzásában - Seat IBE koncepció

    > Az elektromos autók beillesztése a villamosenergia-rendszerbe

    > Felavatták az első magyar elektromos töltőállomást

    > Francia kisautó elektromos hajtással – Peugeot iOn

    > Elektromos autó magyar fejlesztőktől

    > Elektromos jövőképek a Volkswagen és a Ford tervezőasztalain

    > Bemutatták a Kia Venga EV koncepció autót

    > Opel világpremier a Genfi Autószalonon

    > Amerikában indul hódító útjára a Chevrolet Volt

Oszd meg!
Szólj hozzá a cikkhez!

Összesen 4 hozzászólás

1 | jinlong
2015-10-16 08:36

birkin bag hermes cost

birkin bag hermes

Hermes Outlet

black chanel bag with gold chain

black chanel bag

Classic Black Chanel Bag

Burberry Backpack for Women

burberry backpack for women

burberry backpack

burberry bags on sale

burberry bags

Burberry Outlet Online

burberry bags on sale

burberry bags

Burberry Outlet Online

burberry bags on sale online

burberry bags on sale

Burberry Handbags On Sale

burberry belt men

burberry belt

Gucci Belt

burberry belts for men

burberry belts

Gucci Belt

burberry crossbody bag sale

Burberry Crossbody Bags

burberry crossbody

burberry crossbody bag sale

burberry crossbody bag

Burberry Crossbody Sale

burberry diaper bag on sale

burberry diaper bag

Louis Vuitton Diaper Bag

Burberry Cologne for Men

burberry for men cologne

burberry for men

burberry handbag sale

burberry handbag

Burberry Handbags Outlet Online

burberry men cologne

burberry men

Burberry Handbags

burberry purses outlet

burberry purses

Burberry Handbags Outlet

burberry purses outlet

burberry purses

Burberry Clearance Outlet

burberry sale outlet

burberry sale

burberry shoes for men

Burberry Shoes Sale Women

burberry shoes

Burberry Outlet Locations

burberry store chicago

burberry store

Burberry Tote Bags

burberry tote sale

burberry tote

burberry wallet

burberry wallets for women

Burberry Wallets Women

burberry wallets for women

Burberry Wallets Women

burberry wallets

chanel bags outlet authentic

chanel bags outlet

Chanel Factory Outlet

Chanel Bag Prices 2014

chanel bags prices fall winter 2015

chanel bags prices

chanel classic flap bag price

Chanel Classic Flap Bag Price

chanel classic flap bag

chanel clutch bag

Chanel Clutch Bags

chanel clutch

Chanel Cross Body Bag

chanel crossbody bag

chanel crossbody

chanel diaper bag price

chanel diaper bag

Chanel Diaper Bags Sale

Chanel Flap Bag Price

chanel flap bag price

chanel flap bag

Chanel Tote Bag 2015

chanel tote bag

chanel tote

chanel tote bag 2015

Chanel Tote Bag 2015

chanel tote bag

chanel wallet on a chain caviar

chanel wallet on a chain

Chanel Wallet on Chain 2015

cheap coach purses from china

cheap coach purses

Coach Purses Outlet Online

cheap gucci belts for men

cheap gucci belts

Cheap Real Gucci Belts for Men

cheap louis vuitton belts

louis vuitton belts for men

louis vuitton belts

cheap louis vuitton purses

discount louis vuitton purses outlet

louis vuitton purses

cheap michael kors handbags

michael kors handbags sale

michael kors handbags

cheap michael kors purses outlet

cheap michael kors purses

michael kors purses

coach backpack

coach backpacks on sale

Coach Factory Outlet 85% Off

coach bags on sale

Coach Outlet Store Online

coach crossbody handbags

Coach Crossbody Sale

coach crossbody

coach crossbody bags on sale

coach crossbody bags

Coach Outlet Store Online

coach diaper bag

coach diaper bags on sale

Coach Factory Outlet Online

coach diaper bags on sale

coach diaper bags

Coach Outlet Diaper Bag

coach handbags sale outlet

Coach Handbags Sale Outlet

coach handbags sale

coach hobo bag

coach hobo bags outlet

Coach Outlet

Coach Laptop Bag

coach messenger bag for women

coach messenger bag

Coach Purse Outlet Online 80% Off

coach purse outlet online 80% off

coach purse outlet

coach purses on sale

Coach Purses Outlet Online

coach sunglasses for women

Coach Sunglasses Outlet

coach sunglasses

Coach Bags

coach tote bags outlet

coach tote bags

Coach Wallets on Sale Outlet

coach wallets on sale outlet

coach wallets

gucci backpack for men

Gucci Backpack for Sale

gucci backpack

gucci bags outlet

gucci bags

Louis Vuitton Bags

Chanel Clutch

gucci clutch purse

gucci clutch

gucci cross body bag messenger

gucci cross body bag

Gucci Crossbody Handbags

gucci diaper bag on sale

gucci diaper bag

Louis Vuitton Diaper Bags

gucci handbags outlet authentic

gucci handbags outlet

Gucci on Sale from Factory

gucci luggage outlet

Gucci Luggage Outlet

gucci luggage

gucci messenger bag for women

gucci messenger bag

Louis Vuitton Messenger Bag

Gucci Handbags Outlet

gucci purses and handbags

gucci purses

gucci sunglasses for women on sale

Gucci Sunglasses for Women on Sale

gucci sunglasses for women

hermes belt price

hermes belt

Hermes Belts for Cheap

Hermes Birkin Price 2015

hermes birkin price list

hermes birkin price

hermes purses prices

hermes purses

Price of Hermes Purses

longchamp backpack purse

longchamp backpack

Longchamp Backpacks Nylon

longchamp bags

Longchamp Factory Outlet Online

longchamp le pliage large tote sale

longchamp le pliage large tote

longchamp le pliage medium shoulder tote

longchamp le pliage medium

Longchamp Medium Shoulder Tote

Longchamp Le Pliage Sale

longchamp sale outlet

longchamp sale

Longchamp Tote Bag Outlet

longchamp tote bag outlet

longchamp tote

louis vuitton alma bag

louis vuitton alma

Louis Vuitton Red Alma

louis vuitton artsy handbag

louis vuitton artsy mm

louis vuitton artsy

louis vuitton artsy handbag

louis vuitton artsy mm

louis vuitton artsy

louis vuitton belt for men

louis vuitton belt price

louis vuitton belt

Louis Vuitton Damier Azur

Louis Vuitton Damier Ebene bag

louis vuitton damier

discount louis vuitton diaper bag sale

louis vuitton diaper bag

louis vuitton diaper cheap

authentic louis vuitton duffle bag

louis vuitton duffle bag for men

louis vuitton duffle bag

Authentic Louis Vuitton Eva Clutch

Louis Vuitton Eva Clutch Bag

louis vuitton eva clutch

cheap louis vuitton handbags

louis vuitton handbags on sale

louis vuitton handbags sale

louis vuitton messenger bag

louis vuitton messenger

Louis Vuitton Outlet Online Store Authentic

Louis Vuitton Monogram Canvas

Louis Vuitton Monogram Tote

louis vuitton monogram

Authentic Louis Vuitton Neverfull

Louis Vuitton Neverfull GM

louis vuitton neverfull

Authentic Louis Vuitton Neverfull bag

louis vuitton neverfull mm

louis vuitton neverfull

discount louis vuitton purses

louis vuitton purses on sale

louis vuitton purses

cheap louis vuitton shoes

louis vuitton shoes men

louis vuitton shoes

Louis Vuitton Shoulder Bag Tote

louis vuitton shoulder bag

Louis Vuitton Tote Bags

cheap louis vuitton speedy

louis vuitotn speedy

louis vuitton speedy 25

cheap louis vuitton speedy

louis vuitotn speedy

louis vuitton speedy 30

cheap louis vuitton speedy

louis vuitotn speedy

louis vuitton speedy 35

cheap louis vuitton tote

louis vuitton tote bag

louis vuitton tote

louis vuitton travel bag men

louis vuitton travel bag replica

louis vuitton travel bag

cheap louis vuitton wallet

louis vuitton wallet for women

louis vuitton wallet

louis vuitton mens wallets cheap

louis vuitton wallets for men

louis vuitton watllets

louis vuitton wallet cheap

louis vuitton zippy wallet

louis vuitton zippy

mcm backpack price

mcm backpack

MCM Handbags

mcm bag

2 | PontAz
2013-05-04 18:07

Megoldható elektromosan is a fűtés,lásd halyszárító vagy hősugárzó,ezekbe se öntesz benzint még is megy csak épp nem a legtakarékosabb :) Egy elektromos autónál ez meg nagy hátrány mert azért akár -100km is elveszhett az aksikból ami nagy szó,ezért jobb csak tényleg akkor bekapcsolni ha nagyon hideg van és csak rövid ideig,tehát ameddig nem lesz langyos idő a kocsiban
3 | pollipop
2010-08-06 13:30

"A lassan töltő egység átalakítja a feszültséget, és egy egyenirányítóval oldja meg az akkumulátor feltöltését." Minden töltőben (lassúban és gyorsban egyaránt) van egyenirányító, mivel a hálózatból 1 vagy 3 fázisú váltóáramhoz jutunk. Az egyenirányító nem oldja meg az akkumulátor töltését. A töltő nem egy szimpla egyenirányító, de az is van benne - meg még jópár dolog, mint mondjuk a transzformátor, ha egy egyszerűbb darabról beszélünk, meg egy többnyire bonyolult töltésszabályzó is. Dtihi: A fűtés igenis megoldható hagyományos tüzelőanyag nélkül, csak a jelenlegi technikából adódó kis hatótáv miatt elég nagy érvágás pont a hatótávolságon mondjuk egy -10 fokos autót elektromosan felfűteni. Amúgy jó kis összefoglaló. :)
4 | Dtihi
2010-07-20 19:18

A lanyha érdeklődés az elektromos autók iránt egyik nyomós oka, hogy rendkívül drága lesz. Szerintem egy kifejlesztett e-jármű sorozatgyártása sokkal olcsóbb kell hogy legyen, mint egy robbanómotorosnak a sokkal egyszerűbb szerkezetek miatt.Ha nem lesz rendkívűl olcsó az üzemeltetése akkor nincs is jövője. A világ kormányai pedig nem fognak lemondani a kőolaj alapú üzemanyagok adótartalmáról!!! Egyebként 0 káros anyag kibocsátás sosem lesz hiszen a fűtés nem oldható meg hagyományos tüzelőanyag nélkül.